З нагоди Шевченківських днів учителі Католицького ліцею долучилися до гастрономічного фотомарафону "Засмакуй, як Шевченко", виконавши умови участі:
1. Приготували улюблену страву Тараса зі списку (рецептура - на їхній розсуд).
2. Засвітлинилися з нею вдягнутими у вишиванку.
3. Опублікували знимку з #засмакуйякшевченко.
Список страв складений за свідченнями Варвари Матвіївни Пашковської.
Чігірі (домашнє кавказьке вино)
Кава (пристрастився ще зі студентських часів)
Чай з самовара чи мідяного чайника (вважав джерелом натхнення).
Устриці
Стейк і шампанське
Пісний борщ (із сушеними карасями)
Борщ із сирою капустою та свіжим кропом
Борщ, затовчений пшоняним борошном і старим салом
Вареники, а особливо з гречаного борошна.
Пельмені з вередою (Вереда - в один з пельменів клали або горішок, або більше солі; той, кому потрапить вереда, вважався щасливцем)
Галушки
Пшоняна каша на раковій юшці
Лящ
Сардини
Карась.
Оксана Гошовська,
учителька української мови та літератури